Reekalveren redden

De meeste reekalveren worden geboren van april tot juli. De kraamkamer van de reegeit is vaak in het hoge gras. Het kalf ligt hier beschut en uit het zicht van mogelijke gevaren.  De kraamperiode is ook de periode dat de boeren en landbeheerders de velden gaan of laten maaien. Het reekalf zal niet vluchten als een landbouwmachine hem benadert met alle gevolgen van dien. Deze incidenten veroorzaken onnodig leed bij de reekalveren en financiële schade aan landbouwmachines. 

 

Als reekalveren gedood worden door de maaimachine kunnen de resten van het kadaver zich vermengen met het gras. Dit kan botulisme problematiek veroorzaken bij het vee die het gemaaide gras eten. Met tot gevolg dat het vee ziek kan worden of zelfs kan komen te overlijden. 

 

Doormiddel van het inzetten van een drone met een warmtebeeldcamera kan er beoordeeld worden of het veilig is om te maaien. Dit werkt snel en doeltreffend. De kosten van handmatig zoeken, reparaties aan landbouwmachines en de mogelijke gevolgen van botulisme zijn aanzienlijk hoger dan het inzetten van een drone. Binnen 20 minuten kan een veld van 3 hectare worden afgezocht door een drone.

 

Als de drone de kalveren heeft gelokaliseerd kunnen ze daarna worden verplaatst naar een veilige locatie. De kalveren worden opgetild en in kist geplaatst. Het optillen gebeurd doormiddel van handschoenen en een grote pluk gras. Dit alle om te voorkomen dat er een menselijke geur aan het reekalf komt.  Hierna kunnen ze worden verplaatst naar een veilige nabije locatie. De reegeit en reekalf zullen elkaar daarna weer vinden.

Wij werken vanuit de omgeving van Nijmegen en zijn inzetbaar in Gelderland, (Noord) Limburg en (Oost) Brabant. 

 

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op.